Vaša debnička je prázdna.

Naše zdroje

BIOPEKAREN (Dunajská lužná)

je malá pekáreň s vlastným kamenným mlynom, zameraná na ručnú výrobu celozrnných pekárenských výrobkov zo surovín vyprodukovaných v ekologickom poľnohospodárstve. Špecializujú sa na tradičnú výrobu kváskových celozrnných chlebov, okrem toho aj z prastarých obilnín, ako sú špalda a kamut. Bio pekáreň je projekt, ktorý vznikol so zámerom prakticky podporiť myšlienku zdravého životného štýlu. Všetky výrobky sú nielen celozrnné, ale tiež v bio kvalite.


Terracreta

Extra panenský olivový olej je pre mnohých vzácnou tekutinou. Málo kto ale vie, že nie je len kvalitnou a neoddeliteľnou súčasťou každej dobrej kuchyne, ale je aj tekutinou, ktorá dáva vášmu organizmu potrebné látky a zároveň ho aj očisťuje, nakoľko má antioxidantné účinky. Zelené zlato – harmónia života, je každodenná súčasť zdravého života obyvateľov Kréty. Preto je Kréta jedna z mála miest na svete s najnižším výskytom srdcovocievnych ochorení a tým sa predlžuje dĺžka života obyvateľov. Počas života na nádhernom a stále zelenom ostrove Kréta mali naši dodávatelia možnosť vyskúšať kvalitu rôznych druhov extra panenských olivových olejov. Na základe ich skúseností sa rozhodli, že toto zelené zlato prinesú pre Vás, pre Vaše zdravie, sem na Slovensko, aby ste aj vy mali možnosť vyskúšať ako nádherne chutí to najlepšie z Kréty.

 


Malokarpatský gazda - R. Fraňo (Pezinok)

Zlá kvalita zeleniny na slovenskom trhu a klamanie ľudí o BIO pestovaní boli rozhodujúce faktory, aby skúsil vlastné farmárčenie. Farmárčeniu sa venuje od mladého veku, pretože otec ho viedol k pestovaniu zeleniny a všetky skúsenosti získal práve od neho. Má dlhodobý vzťah k zelenine, už ako päťročný chlapec som skúšal v záhrade niečo dopestovať. Pred vlastným farmárčením sa snažil nakupovať na trhoviskách alebo dopestoval čo-to pre vlastnú spotrebu. Doposiaľ sa pestovaním nedá uživiť, jediná cesta to je robiť vo veľkom, avšak vtedy strácate vzťah k tomu, čo robíte a prečo. Možno teraz rozmýšľate, prečo to robia? Chceli by zmeniť kvalitu zeleniny na slovenskom trhu, aby zelenina nebola chemickou bombou. Pestovanie realizuje na odľahlej farme pri Pezinku, kde využíva oddýchnutú pôdu.


Village Farm (Oldza, Slovensko)

Village Farm, s.r.o. je mladá progresívna farma založená v roku 2013 neďaleko Šamorína. Zo zozbieraných znalostí na podobných farmách vznikla myšlienka venovať sa chovu ošípaných, špeciálne plemenu mangalice, ktorá vznikla krížením domácich a divokých prasiat v 18. storočí. Mangalice na farme žijú vo voľných výbehoch čím je zaručený prirodzený nárast mäsovej svaloviny, ktorým dosahujú neporovnateľne kvalitnejšie mäso oproti komerčne chovaným ošípaným. Pozornosť na farme venujú osobitne každému zvieraťu, kladú dôraz na kvalitný a plnohodnotný život mangalíc, zakladajú si na zásadách etickejšieho prístupu voči chovaným zvieratám, ale aj ochrany životného prostredia. V neposlednom rade dobre vedia a dôrazne vyberajú, čím zvieratá kŕmia, takže tým môžu o sebe tvrdiť, že sa výrazne odlišujú od iných chovateľov a s hrdosťou sa hlásia k ekologickému chovu. Village Farm berie ohľad na prirodzený kolobeh a závislosť, čo im umožňuje produkovať vysoko kvalitné a hodnotné mäso a výrobky. Ich prioritou je kvalita, v žiadnom prípadenie kvantita produkcie.


Pavol Hegeduš

Pavol Hegedus je tiež jeden z farmárov, ktorý sa nám ozval a oslovil nás, či by sme neskúsili jeho produkty. Po skúške a vzájomnom rozhovore sme sa rozhodli, že určite áno. Jeho vzťah a prístup k pestovaniu plodín bol našou zárukou, že čerstvosť a chuť budú zaručené. Momentálne je na dôchodku a svoj čas venuje naplno pestovaniu a starostlivosti o plodiny. A v čase, keď nepestuje, chodí na trh, kde sa snaží svoju úrodu ponúknuť ľuďom.


Bio farma Adamah

Farma sa nachádza v dedinke Glinzendorf, priližne 50 minút od Bratislavy. Sme hrdí, že spolupracujeme aj s farmou, ktorá je čisto ekologická. Ide o jedinečnú farmu, avšak je to pochopiteľné, nakoľko ich vznik sa datuje niekoľko desiatok rokov dozadu. Farma sa rozprestiera na ploche vyše 90 hektárov, avšak všetko tu pôsobí útulne, rodinne. Zakladateľmi farmy sú Gerhard a Sigrid Zoubek. Názov ADAMAH pochádza z Biblie a v preklade znamená pôda. Odkazuje na prvú ľudskú bytosť utvorenú z prachu zeme – v prenesenom význame to znamená „ako sa staráme o pôdu, staráme sa i o seba“. “Keď mala prebrať farmu ich svokra, dala si podmienku, že bude pestovať organicky. Stará mama však predpovedala katastrofu, vraj budú žiť ako hipisáci. Po dlhých rokoch sa dohodli, že na skúšku dostanú 40 hektárov pôdy a dva roky na to, aby sa vyčistila. Tak vznikla jedna z najväčších fariem v Rakúsku. Jednoducho nechceli dodávať veľkým reťazcom, ale priamo tým, ktorí budú jesť ich zeleninu. Začali na trhoch, avšak keď už dopestovali tony ich povestnej mrkvy, trh už nestačil. Začali predávať formou debničiek a v Rakúsku dodávajú viac ako 5000 zákazníkom.