Vaša debnička je prázdna.

Filozofia

Debničkári vznikli ako nápad dvoch mladých ľudí, ktorí chceli vytvoriť službu s pridanou hodnotou pre všetkých – zákazníkov, dodávateľov, spoločnosť. Chceli sme priniesť niečo, čo vzbudí záujem všetkých zainteresovaných. Spája nás myšlienka, že jedlo je srdcom nášho života.

Našou misiou je podporiť lokálny potravinový reťazec, ekologický spôsob pestovania a tak ho priblížiť k ľuďom.


Pretože podporujeme lokálny potravinový systém, vytvárame komunitu, svet v ktorom chceme žiť a existovať. 

Matúš Tomášik

Už si ani nepamätám, ako sme sa dostali k nápadu začať podnikať. Pokým sme však niečo reálne spustili, nosili sme myšlienku v hlavách asi tak 3 roky. Čítali sme, rozprávali sa, chceli sme priniesť hodnotu, zmenu, možno zlepšiť život ľuďom okolo nás. Tak to bolo skoro každý deň, až pokým som sa nevrátil po roku života v USA, kedy sa všetko zmenilo. Inšpiroval som sa zo západu, kde je pre ľudí bežnou skutočnosťou, že majú prístup k farmárskej zelenine dopestovanej v okolí. Doteraz si pamätám, ako sme s Martinom vymýšľali názov pre naše podnikanie, sedeli sme v aute a cestovali sme domov z našej prvej podnikateľskej cesty. Mali sme viacero nápadov, zvíťazili však Debničkári. To bol spúšťač v našich hlavách. Nie sme odborníci na zeleninu ani na životný štýl, sme len ľudia, ktorí si realizujú sen, pri ktorom sa snažia o zmenu s prínosom pre ľudí.


Martin Filo

Je to veľmi vtipné, keď si predstavím seba pred 3-4 rokmi. Keď som zeleninu nechcel ani vidieť a na tanieri bola len veľká kopa ryže a ešte väčší kus mäsa. Aby som nezazlieval rodičom, vždy bol pripravený na stole aj zeleninový šalát, ale na ten nikdy neostalo miesto. Zeleninou nás zásobovali babky, ktoré mali záhradky, kde som trávil veľa času. Tu som pravdepodobne získal náklonnosť k poctivo vypestovanej zelenine. Čas bežal a osud ma zavial do iného mesta, kde som si musel občas aj niečo navariť. Doma sme mali knihu Dr. Igora Bukovského, ktorú som celú prečítal a postupne som sa začal zdravšie stravovať. Ako veľa mladých ľudí, aj my s Matúšom sme chceli začať podnikať. Nevedeli sme v akej oblasti, ale vedeli sme, že chceme vytvoriť určitú pridanú hodnotu, niečo, za čo sa nebudeme hanbiť. Niečo, čo ponesie naše tváre. Na začiatku sme nepoznali ani jedného farmára. Nikoho, kto by nám mohol pomôcť. Paulo Coelho to ale v knihe Alchymista vystihol správne: “Keď si niečo praješ, celý Vesmír sa spojí, aby si to mohol uskutočniť.”. A tak to aj bolo. Po čase hľadania sme našli prvých farmárov. Po roku ich máme niekoľko, dokonca niektorí farmári chcú pestovať výhradne len pre nás. Uskutočnili sme cez 1000 donášok, máme množstvo rodín, ktoré pravidelne zásobujeme. Čo je však pre mňa osobne najdôležitejšie, že sme vytvorili alternatívu pre ľudí. Teraz majú možnosť si vybrať, či podporia neznámeho producenta v supermarkete, alebo Miša, farmára z vidieka.