Vaša debnička je prázdna.

Makový závin Naspäť

Publikované
03.01.2016

ingrediencie:

cesto 300 g múka hladká

5 dl polotučné mlieko

100 g kryštálový cukor

pol kocky čerstvé droždie

100g hera

1 štipka soľ

1ks vajco

Plnka

200 g mletý mak

50 g kryštálový cukor

1 PL vanilkový cukor

1 ČL citrónová kôra

1 dl polotučné mlieko

1.

Najprv začneme prípravou kvásku. Do misky alebo hrnčeka pomrvíme pol kocky droždia, pridáme lyžičku cukru a asi 1,5 dcl vlažného mlieka. Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme nakysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, vajíčko a heru. Pridáme podkysnutý kvások a zvyšné vlažné mlieko, ktoré pomaly k tejto mase dolievame a vypracúvame cesto. Necháme ho nakysnúť aspoň na pol hodinu prikryté utierkou.

2.

Spravíme makovú plnku: Mlieko povaríme v hrnci s cukrom, pridáme vanilkový cukor, pomletý mak a postrúhanú citrónovú kôru. Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Potom na pomúčenej doske rozdelíme cesto na 4 časti. Každú z nich vyvaľkáme na hrúbku asi 3mm v tvare obdĺžnika a rovnomerne potrieme makovou plnkou. Zvinieme cesto do závinu a dáme na vymastený plech. Povrch trochu potrieme olejom a každý závin necháme ešte chvíľu nakysnúť. V elektrickej rúre pečieme pri 180 stupňoch približne 30 – 40 minút.