Vaša debnička je prázdna.

Francúzska cibulačka Naspäť

Publikované
24.03.2014


Potrebujeme:
pre 5-6 osôb

  • 3 väčšie cibule 
  • maslo cca. 60 g
  • 1 PL hladkej múky
  • 2 ČL cukru, soľ, 
  • čerstvo mleté čierne korenie, 
  • drvená rasca tymián (čerstvý/sušený) – asi z 3 vetvičiek
  • 2 litre hovädzieho vývaru
  • suché biele víno - Sauvignon od Ivana Rusňáka - v pomere cca. 1dcl vína na 1 l vývaru pozn. ak siahnete po inom suchom bielom víne, myslite na to, že dobré jedlo si nezaslúži zlé víno
  • bageta, oliv. olej, obľúbený tvrdý syr

Postup:
Cibuľu rozrežeme napoly a nakrájame na polovičné kolieska. Speníme ju v hrnci na masle, pridáme cukor, trošku soli a jemne poprášime drvenou rascou. Na miernom plameni ju za občasného premiešania opekáme asi 10 min. do zlato-hneda. Odstavíme, pridáme hladkú múku, ktorú poriadne s cibuľou rozmiešame. Zalejeme studeným vývarom, ktorý privedieme k varu. Počas toho pridáme tymián, osolíme a okoreníme. Keď polievka začne vrieť, prilejeme víno. V otvorenom hrnci varíme na miernom plameni asi 20-30 min, takže alkohol sa jednoducho odparí a polievka zredukuje. V závere polievku dosolíme a dokoreníme podľa chuti.

Servírujeme:
Polievku podávame s čerstvou bagetou - nakrájané kolieska, pokvapkáme oliv. olejom - opečieme v rúre a vytiahneme - posypeme obľúbeným syrom a dáme ešte zapiecť. Okrem bagety si k polievke doprajeme aj pohár vína, z ktorého sme polievku pripravili.

Marcový výber vín od Červené a biele 

Červené a biele pre vás každý mesiac vyberie do debničky iné lokálne vína, ktoré určite nájdu využitie aj vo vašej kuchyni pri snúbení s jedlom. Na mesiac marec je to zamatový St.Michael, neštandardne polosuchý modranský „ryňák“ a mladý šťavnatý Sauvignon:

Rizling rýnsky, výber z hrozna, 2012, polosuché, Miloslav Sodoma, Modra- Kráľová Rizling rýnsky z modranského honu Šnaudi má naozaj čo ponúknuť. Disponuje nielen typickými výraznejšími kyselinkami, ale aj príjemným zbytkovým cukrom. Marhuľovo-lipová vôňa a svieža chuť citrusov, egreší a marhúľ zaručia, že dobre vychladený „ryňák“ dobre padne po akomkoľvek jedle. Príjemná medová dochuť vám už len umocní zážitok z tohto vydareného rizlingu.

St. Michael, kabinetné, 2009, suché, Vavrinský Brehler, Limbach -Saint Michael je krásne vyvážené cuvée Dornfelderu a Frankovky modrej, dvoch výnimočných vín vydareného ročníka 2009. A práve preto nesie toto „zamatové“ víno meno vnuka pána Vavrinského. Na jednej strane v ňom vynikajú barikové tóny po Dornfelderi a na strane druhej je zas ovocný charaker malokarpatskej Frankovky. Nájdete v ňom čierne bobuľové ovocie, ale aj slivky a vanilku. Víno je vhodné nielen na večerné rozjímanie ale aj na doladenie hovädzieho, či jahňacieho mäsa, ako aj zabíjačkových špecialít.

Sauvignon, neskorý zber, 2013, suché, Ivan Rusňák, Svätý JurMladý, krásne voňavý Sauvignon od Ivana Rusňáka si už získal nejedného milovníka vín. Čerstvo natrhaná žihľava prechádza zo sviežej vône aj do šťavnatej chuti s príjemným ovocným podtónom. Ide o skvelého spoločníka nielen pri posedení s priateľmi, ale aj do kuchyne. Vhodne doplní aj slanšie, údené a korenistejšie jedlá a to pre svoju ľahkosť a sviežosť.